blog

Zdravější domov podle Feng shui

04. 06. 2018 3 minuty čtení

Každý z nás chce mít vyladěný domov, kde se bude cítit dobře a bude pro něj oázou odpočinku a rodinných aktivit. Jak tomu můžeme pomoci? Harmonii v prostoru i v životě se věnuje čínské umění Feng shui. Možná jste o něm již slyšeli, v posledních letech se tato filozofie dostává ve větším i do ČR.

Co je to Feng shui?

Jak jsem naznačila výše, Feng shui je čínské učení, které je postaveno na harmonii. V překladu jde o vodu a vít, což napovídá, že pracuje s přírodou a živly, tak aby se dosáhlo co největší harmonie. To je hlavním a jediným cílem feng shui.  V základu pracuje s tzv. 5 prvky (země, kov, voda, dřevo a oheň), které jsou základem přírody, v podstatě se všechno na naší zemi točí kolem nich. Dnes Vám dám par tipů, jak si doma zprůchodnit energii a své domov trochu provzdušnit.

Lapače prachu

Spoustu věcí, na které se jen práší nebo např. sušené květiny, nejsou žádná výhra. Jednak pomáhají ke stagnaci energie, což našemu domovu a harmonii nepřidává, a také prach sám o sobě není nic zdravého. Zvažte, jestli všechny vystavené sošky a podobné věci, opravdu chcete a zda se Vám domů vůbec hodí. Sušené květiny určitě nahraďte čerstvými. Sušená květina v sobě již nemá život, naopak čerstvé květiny (lepší rostlé než řezané) Vám pročistí prostor a přispějí k Vašemu zdraví. Už jen proto, že do svého obydlí dostanete kousek přírody.

Čistota je základ všeho

Další jednoduchou věcí, kterou pro svoje obydlí můžeme udělat, je udržovat ho v čistotě a harmonii. Abychom docílili plynulého toku energie, je třeba si posvítit v první řadě právě na pořádek. Je tím myšleno jednak čistota, ale také uklizené věci, které by měly mít své místo. Jedná se ale ovšem i o hustotu věcí v našem domově.

Spousta lidí má doma plno věcí, které by se mohli někdy hodit. Ale ve skutečnosti je ani nikdy nepoužijí nebo jim několik let leží v šuplíku nebo v komoře. Nevěřili byste, jak osvobozující pocit je, zabavit se věcí, které nepoužíváte. A nemusíte je nutně vyhazovat, pokud jsou funkční darujte je nebo je dejte na charitu, aby mohli ještě někomu posloužit. Stejně tak si dejte pozor na schraňování věcí, které již plně nefungují. Tím se zbavíte negativní energie.

Téma samo o sobě je pro spoustu lidí oblečení. Já se držím pravidla, pokud jsem na sobě nějaké oblečení neměla rok, neschraňuji ho. Rozdám ho někomu, komu poslouží. Neschraňujte věci, které stejně nepoužíváte, to je pravidlo číslo jedna. Ať už jde o nepoužívané věci nebo oblečení, odevzdejte je, jednak se zbavíte minulosti, něčeho, co Vám již neslouží a za druhé uděláte prostor novým věcem, které k Vám pak snadněji přijdou.

Zajímavým tipem na závěr, je omývání nábytku nebo např. dveří octovou vodou. Jedna tím pomůžete energetické očistě věcí, ale také tím věci oživíte. Minimálně vchodové dveře by se měli s každým novým ročním obdobím takto omýt a všeobecně udržovat v čistotě.

Líbil se Vám můj článek?

+2
blog

5 tipů, jak provést změnu v týmu

2018-08-064 minuty čtení

Pokud pracujete v týmu, tak jste se dost pravděpodobně někdy setkali se situací, kdy potřebujete něco změnit, aby se lidé v týmu rozhýbali a začali fungovat efektivněji jako celek. Přináším 5 tipů, jak z lidí udělat týmovější hráče a dovést je k větší aktivitě.

Číst více