blog

5 tipů, jak provést změnu v týmu

06. 08. 2018 4 minuty čtení

Pokud pracujete v týmu, tak jste se dost pravděpodobně někdy setkali se situací, kdy potřebujete něco změnit, aby se lidé v týmu rozhýbali a začali fungovat efektivněji jako celek. Přináším 5 tipů, jak z lidí udělat týmovější hráče a dovést je k větší aktivitě.

 

  • Jasný směr

Pokud chcete něco změnit v týmu, musíte to mít sami srovnané v hlavě. Pokud nebudete mít jasnou vizi vy, nemůžete to čekávat od svého týmu. Vaše vyzařování, nadšení a odhodlání ovlivňuje vnímání celého týmu.

Vy jste tím, kdo hýbe kormidlem, a proto je třeba zvolit směr. Důležité je mít na paměti, že musíte svojí vizi v týmu  vykomunikovat. Spolupracovníci z vás sice budou cítit změnu, ale v této fázi jím ji musíte také umět odprezentovat, aby se s ní mohli ztotožnit.

 

  • Jděte příkladem

Každá změna k lepšímu a paradoxně i k horšímu funguje vždy od vrchu. Když začnete něco měnit vy, vaše spolupracovníky ke změně budete určitě snadněji motivovat, když jí uvidí u vás.

Nehledě na to, že chtít něco po někom, když to člověk sám nedělá je základní chyba v řízení lidí. Lidé mají rádi pocit, že jsou se svým vedením na jedné lodi. Takže když změnu uvidí u vás, snadněji ji přijmou za svou.

 

  • Probuďte pozitivní emoce

Když máte jasno, umíte lidem sdělit, co po nich chcete, je třeba v nich zbudit zápal, tedy emoce. Musíte je nadchnout, ale hlavně je vtáhnout do dané změny. Tohle je klíčový moment, pokud danou vizi nebo změnu přijmou za své, máte vyhráno.

Často funguje je vtáhnout do tvorby dané změny/cesty. Zapojit je maximálně do procesu, aby pochopili, že jsou důležití. Je fajn je nechat i spolurozhodovat a zapojit je do řízení. Tím své spolupracovníky vtáhnete do děje a oni snadněji přijmou novou cestu.

 

  • Nechte lidi růst a vynikat

Tohle je další klíčový faktor, jak spolupracovníky udržet v nadšení dlouhodobě. Je třeba v nich probudit vášeň pro danou věc. Veďte je k tomu, aby je práce bavila, aby se cítili důležitou součástí týmu a probouzejte v nich to nejlepší. I pro ně pak bude jakákoliv práce příjemnější.

Velmi funguje týmová S.W.O.T. analýza, ale i osobní S.W.O.T. analýza každého člověka v týmu. Pak se můžete zaměřit na rozvíjení jejich silných stránek a příležitostí a zároveň efektivně rozvíjet celý tým.

 

  • Vytvořte návyk

Toto je doplňkový bod, který patří ke každé změně. To, co potřebujete změnit, jsou většinou konkrétní činnosti. Jakoukoliv pozitivní změnu podpoříte tím, že z věcí, které k ní vedly uděláte návyk, tedy danou činnost budete, nebo lidé v týmu, opakovat každodenně po dobu 21 dní, pak se stane rutinou. Tím, že se stane automatismem, nebudete danou činnost spolupracovníkům muset neustále připomínat.

Velmi zajímavým a funkčním nástrojem je vytvořit týmové rituály. Nemusíte vše brát tak vážně. Udělat z práce zábavu nebo něco neobvyklého, vždy funguje. A pokud to baví nebo zajímá celý tým, máte z půlky vyhráno.

Líbil se Vám můj článek?

+1
blog

Zdravější domov podle Feng shui

2018-06-043 minuty čtení

Každý z nás chce mít vyladěný domov, kde se bude cítit dobře a bude pro něj oázou odpočinku a rodinných aktivit. Jak tomu můžeme pomoci? Harmonii v prostoru i v životě se věnuje čínské umění Feng shui. Možná jste o něm již slyšeli, v posledních letech se tato filozofie dostává ve větším i do ČR.

Číst více